TOP 5 legérdekesebb drónprojekt

Összeszedtünk néhány számunkra nagyon érdekes, előremutató drón felhasználási lehetőséget. Ezekből állítottunk össze egy top 5 listát érdekességi sorrendbe rakva. Lássuk!

5. Erdőtűz-érzékelő drónok

Erdőtűz-érzékelő drón (illusztráció)

A koncepcionális „Feuxzy” drónt úgy hozták létre, hogy megfékezhessék a vidéki területeken belüli erdőtüzeket. A Martin Rico és Adolfo Esquivel, az Imaginactive munkatársa által tervezett drón az erdők és parkok területén keletkező tüzeket figyeli és nem csak figyeli, de az oltásban is segít.

Ugyanis alacsony frekvenciájú hangokat bocsát ki, amivel megzavarja a tűz körüli levegőt és ezáltal a tűz oxigén ellátását, ezzel megölve a lángokat. A technológia további érdekessége, hogy úgy alakították ki az akkumulátorokat, hogy ellenálljon az extrém magas hőmérsékletnek is.

4.Aknakereső Hexacopter drónok

Mine Kafon aknakereső és hatástalanító drón

A Mine Kafon drón egy olyan innovatív hexakopter, amelyet taposóakna lokalizálására és eltávolítására fejlesztettek ki. A taposóaknák a világ számos területén még mind a mai napig óriási problémát jelentenek. Ennek hatástalanítására sok helyen emberek és állatok életét veszélyeztető módszereket alkalmaznak. De itt jön képbe a drón.

Először átrepül a kérdéses terület felett, 3D-ben feltérképezi és koordinátákkal megjelöli a potenciálisan veszélyes helyeket. Ezután fémdetektor karjával megkeresi az aknák pontos helyét.

A módszer akár 20-szor gyorsabb és teljes mértékben biztonságos a hagyományos módszerekhez képest.

3. Gázszivárgást észlelő drónok

Az RMLD-Sentry drón a kitermelési helyek mellett repül, hogy észlelje a veszélyesen magas földgáz- és metánszintet. Az Egyesült Államokban a földgázforrások legalább 2%-a elvész a kitermelési helyeken a szivárgások miatt.

Az RMLD-Sentry szivárgás érzékelő rendszerét ennek ellenőrzésére, megelőzésére fejlesztették ki, így csökkentve a személyes ellenőrzések költségeit, javítva a kutak biztonságát, fenntarthatóságát.

A cél, hogy ezek a drónok folyamatosan képesek legyenek ellenőrzést végezni a nap 24 órájában a gázkitermelési területeken.

2. Nehézemelő drónok

Nehézemelő drón (illusztráció)

Az Arvinci cég azon dolgozik, hogy létrehozzon egy olyan nagy méretű drónt, amit nehéz súlyú rakományok mozgatására terveztek. A Tarek Ibrahim feltaláló által megálmodott drón, egy légcsatornás ventilátor VTOL repülőgép. Jelenleg a fejlesztések végső szakaszában tart a projekt.

A tervek szerint körülbelül 120 kg körüli teherbírásra lesz képes. A technológia számos piaci területen jelenthet segítséget majd a későbbiekben a szállítás gyorsításától a mentésig.

1. Madárszerű drónok a Vénusz bolygó felfedezésére

Breeze által fejlesztett drón (illusztráció)

A NASA bejelentése szerint a Vénusz sűrű légkörének áthatolására és felszínéhez közelebb kerülésére madárszerű drónokat alkalmaznának.

„A NASA küldetése, az univerzum felfedezésére új technológiákat és új módszereket igényel” – mondta Jim Reuter, a NASA Űrtechnológiai Misszió Igazgatóságának (STMD) társadminisztrátora az ügynökség washingtoni központjában .

„Ezen kreatív ötletek tanulmányozása az első lépés a tudományos-fantasztikus tudományos tényekké alakításához.”

A Breeze nevű céget választották ki a II. fázisú pályázatra és támogatást kaptak két évig a koncepcióhoz. A Breeze ötlete az lenne, hogy olyan felfújható gépeket építsenek, amikhez a természetből merítettek ihletet. A cél az, hogy áthatoljanak a sűrű és vastag kénsavfelhőkön, így megközelítve a felszínt 50-60 km-re. A drónoknak ezen felül még a magas nyomású és extrém magas hőmérsékletű légkört is el kell viselnie.

Többféle szenzorral szerelnék fel légköri és földrajzi vizsgálatokhoz egyaránt. Többek között: nefelométer, anemométer, magnetométer, tömegspektrométer, szintetikus apertúrájú radar és látható fényű kamera.

Ezek a vizsgálatok magukban foglalják az időjárási minták nyomon követését, a légkör alkotóelemeinek meghatározását, a Vénusz mágneses mezőjének feltérképezését és részletes felületi szkenneléseket.

Köszönjük, hogy elolvasta!

Drónos szolgáltatásainkat itt találja.