Drónok az erdőírtás elleni küzdelemben

Egy ausztrál start-up az AirSeed Technology drónok hadával akar küzdeni az erdőirtás ellen. Rendkívül fejlett oktokopterekből álló flottát és mesterséges intelligenciát használ speciálisan kialakított maghüvelyekkel kombinálva, amelyeket magasból lehet a földbe lőni.

„Minden drónunk több, mint 40 000 maghüvelyt képes elültetni naponta, és automatizáltan repül. A hagyományos módszerekhez képest ez 25-ször gyorsabb, de 80 százalékkal olcsóbb is.” – mondja Andrew Walker, az AirSeed Technologies vezérigazgatója és társalapítója.

100 millió fa 2024-re

Felszállás előtt minden dróntartály meg van töltve az alábbi élőhellyel kompatibilis, speciálisan kiválasztott maghüvelyekkel. Ezeket a hüvelyeket hulladék biomasszából gyártják, szénben gazdag bevonatot biztosítva, amely megvédi a magokat a madarak, rovarok és rágcsálók ellen.

„A titok a biotechnológiánkban rejlik, amely a talajra kerülő vetőmag támogatási rendszere. Megvédi a vetőmagot a különböző típusú vadvilágtól, de támogatja a magot, miután kicsírázott és segít szállítani az összes szükséges tápanyagot és ásványianyag-forrást, valamint néhány probiotikumot is tartalmaz, hogy felgyorsítsák a korai stádiumú növekedést.” – mondja Walker.

Miután felszálltak a levegőbe, a drónok rögzített repülési útvonalakon navigálnak, előre meghatározott minták szerint ültetnek  és rögzítik az egyes magok koordinátáit. Ez lehetővé teszi az AirSeed számára, hogy azonosítsák a magok térbeli helyzetét, felmérhessék fáik egészségi állapotát növekedésük során.

„Tudatában vagyunk annak, hogy helyre kell állítani a talaj egészségét, helyre kell állítani a talajban lévő mikrobiális közösségeket és helyre kell állítani az állatok elsődleges élőhelyét is” – folytatja Walker, aki úgy véli, hogy határ a csillagos ég a dróntechnológia lehetőségeiben.

A cég már több mint 50 000 fát ültetett el, és 2024-ig összesen 100 millió fát kíván elültetni.

Mennyire súlyos az erdőirtás szerte a világon?

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint a Föld évente 70 000 négyzetkilométer erdőt veszít el – ez nagyjából majdnem akkora terület, mint Portugália. Ezt a számot 2025-ig felére kell csökkenteni, és 2030-ra globálisan véget kell vetni a nettó erdőirtásnak. Mivel azonban az erdőirtás mértéke nem valószínű, hogy egyhamar csökkenni fog, az ehhez hasonló innovatív intézkedésekre most minden eddiginél nagyobb szükség van az éghajlatváltozás drasztikus következményeinek enyhítésére.

Az AirSeed nem egyedül fejleszti a drónalapú ültetési rendszereket a biológiai sokféleség csökkenésének leküzdésére. Két másik induló vállalkozás – a Dendra és a Biocarbon Engineering – szintén az erdőirtás elleni küzdelmet tűzte ki célul magvető technológiával.

Műholdkép az Amazonas körüli erdőírtás mértékéről.

Forrás: https://www.euronews.com/

Airseed Technologies faültető technológiájának bemutató videója:

Köszönjük, hogy elolvasta cikkünket, reméljük érdekesnek találta.

Szeretne többet tudni? Nézze meg szolgáltatásainkat!

Kérdése van? Keressen minket.

  • +36 30 632 4833
  • info@idrones.hu