Milyen kihívásokra kínál megoldást a drón és a lézerszkenner együttes használata az építőiparban?

Következő cikksorozatunkban összeszedjük az RGB kamerával szerelt, ipari RTK drón és a földi lézerszkenner kombinálásával készített felmérések felhasználási területeit, előnyeit. Minden cikkben egy iparágra vonatkozóan lesz részletezve.

Írunk arról, hogy az iparágon belül milyen feladatokra használható, milyen problémák megoldására alkalmas, milyen esetleges fázisokban nyújt támogatást, milyen szakembereknek lehet segítségére és ,hogy milyen előnyeik vannak a két technológia együttes alkalmazásának.

Első cikkünk e két eszköznek az építőiparban való alkalmazásáról fog szólni. Pontokba szedjük időrendi sorrendbe, hogy mikor, milyen munkára is alkalmasak.

Terepszemle 

Az RGB kamerás RTK ipari drónok lehetővé teszik a terepszemlék elvégzését az építkezés előtt, különösen a nagyobb, vagy járhatatlan területek esetében. Ezek a légi felvételek a magas felbontás miatt részletesen mutatják be a terület jellemzőit, például a vizes területeket, a vegetációt, az épített struktúrákat, lényegében a teljes környezetet. A nagylátószögű kamera segítségével készített fotók, videók nagyobb területeket tudnak lefedni a levegőből, mint a földről készített képek, így pontosabb összképet adnak a tervezőnek, építésznek, tájépítésznek. Különösen a teljes területet lefedő ortofotó térkép, ami számos légi fénykép összefűzésével készül. Az ortofotón azon felül, hogy a teljes terület egy felülnézeti képként megjeleníthető, kimérhető a terület mérete, távolságok is mérhetők rajta. Így a szakemberek megismerhetik a terület adottságait és a tervezés során figyelembe vehetik az esetleges kihívásokat vagy korlátokat.

Területfelmérés és az építkezés nyomon követése

Drónok és a lézerszkennerek segítségével pontos topográfiai adatokat gyűjthetünk az építkezés területéről egészen a tereprendezés előtti állapottól, a kivitelezésen át, a projekt átadásáig. Ez annak köszönhető, hogy az eszközök által rengeteg adat és sokféle digitális modell állítható elő. Így a legkülönfélébb problémákban tud támogatást nyújtani. Vegyük sorra, hogy mikor, miben tudnak segíteni ezek a felmérések és milyen térképet vagy modellt ajánlunk.

– Területfelmérés a tervezési munkákhoz:

A légi felvételezés segítségével pontos topográfiai adatokat gyűjthetünk az építkezés területéről. Ezek az adatok nagyon részletes információkat szolgáltatnak a területről, beleértve a területi kiterjedést, földrajzi elhelyezkedést, a domborzati-, felületi viszonyokat, a vegetáció kiterjedését, fajtáját, a talajstabilitást és a vízelvezetést. A tervezési munkákhoz a következő térképtípusokat ajánljuk rugalmas exportálási formátumokban: 3D pontfelhő, szintvonalas térkép, ortofotó térkép, digitális felületmodell, illetve a nyers légi fotók is fontos információkat adhatnak.

3D területfelmérés - Napelempark 02

– Építési monitoring és dokumentálás:

A drónok és a lézerszkenner rendszeres használatával folyamatosan követhető az építkezés. A rendszeres monitoring révén naprakész információkhoz juthatunk az építési folyamatokról, az előrehaladásról és a változásokról. A dokumentáció segít a projektmenedzsmentben, a határidők betartásában és a költségek ellenőrzésében. A felvételek és videók jogi bizonyítékként is szolgálhatnak, például vitás kérdések vagy jogi ügyek esetén.

Nézzük, hogy milyen térképeket, modelleket ajánlunk és milyen problémákban segíthet az építési folyamatoknál.

  • Rendszeres 3D modell készítés: A pontos, valósághű 3D modell a munkaterület részletes, térbeli reprezentációját nyújtja, amely tartalmazza az épületeket, a szerkezeteket, a földmunkákat és más elemeket. A rendszeres ilyen felmérés lehetővé teszi a projektfolyamatok pontosabb nyomon követését és a dokumentáció frissítését, segíti az előrehaladás vizuális megjelenítését és a projektmenedzsment hatékonyságának növelését. A rendszeres 3D modell készítés alapján végezhetünk volumetrikus elemzéseket is, például az anyagmozgások, földmunkák vagy töltés-metszetek tervezésehez és ellenőrzéséhez. Ez segít a pontosabb anyagtervezésben, a készletezési folyamatok optimalizálásában és az anyagmozgatási költségek hatékony kezelésében.
  • Rendszeres ortofotó térkép készítés: Az ortofotó térkép geometriailag korrigált képet nyújt a felszínről, amely segít a kivitelezés-monitoringban. Nagy pontossággal készülnek, ami lehetővé teszi a mérnöki vagy tervezői munkákhoz szükséges részletek pontos és nagyfelbontású megjelenítését. Az ortofotók a valós méretarányokat tükrözik, így lehetővé teszik a távolságok, területek vagy hosszúságok pontos mérését és elemzését. Ez lehetővé teszi a tervezett és kivitelezett állapotok összehasonlítását, a szerkezetek vagy elemek hiányosságainak azonosítását és a minőségellenőrzést. Az ortofotók alapján mérhetők a munkaterületen lévő objektumok méretei, például épületek, szerkezetek, úthálózatok vagy földmunkák. Ez segít a pontos tervezésben, a helyes elhelyezésben és a kivitelezés ellenőrzésében.
  • Rendszeres légi felvételek készítése: A drónok által készített légi felvételek számos előnyt nyújtanak az építési folyamatok nyomon követéséhez és a dokumentációhoz. Lehetővé teszik az építési terület részletes és átfogó áttekintését is. Segít a munkaterület részletes vizsgálatában, például a szerkezetek, anyagmozgatás vagy a földmunkák területén. Az egymáshoz viszonyított légi felvételek alapján készített összehasonlítások lehetővé teszik a változások vizuális megjelenítését, az előrehaladás értékelését és az esetleges késedelmek azonosítását. A légi felvételek részletes képet nyújtanak az épített struktúrákról és a munkaterületről, így segítik a minőségellenőrzést és a hibakeresést is.

– A projekt befejezésénél történő állapotrögzítés, dokumentálás:

Ellenőrizhető válik, hogy az épített szerkezetek, befejezett felületek vagy berendezések megfelelnek-e a tervezett és előírt minőségi követelményeknek. Segíthetnek a hibák vagy problémák azonosításában az építési projekt átadásakor. A részletes felvételek lehetővé teszik a műszaki elemek, például: szigetelések vagy burkolatok vizsgálatát, és segíthetnek a hibák, sérülések vagy hiányosságok azonosításában. Segíthetnek a tervezett állapot és az épített állapot összehasonlításában. Ez lehetővé teszi a tervezett és véglegesített részek vagy szerkezetek közötti különbségek azonosítását és dokumentálását a gördülékenyebb kommunikációt és a projektfolyamatok jobb megértését. Az előzőekhez hasonlóan itt is mind az ortofotó térkép, 3D pontfelhő és 3D modell, mind a légi fotók és videók segítséget nyújtanak. Továbbá rendkívül lenyűgöző és élethű vizuális tartalmakat nyújtanak, amelyek segíthetik a projekt bemutatását, az értékesítést és a kommunikációt az érdeklődőkkel, befektetőkkel vagy partnerekkel.

Volumetrikus mérések különböző célokra

Az építőiparban a térfogatszámítások széles körben használatosak különböző területeken, például anyagmozgatás, alapozás, talajstabilitás elemzés, vízelvezetési rendszerek tervezése és mélyépítési munkák során.

  • Anyagmozgatás: Az építőiparban gyakran szükség van a térfogatok meghatározására a szállított vagy tárolt anyagok, például homok, kavics, föld vagy építési törmelék esetében. Az anyagmozgatás során a térfogatszámítások segítenek az anyagmennyiség pontos meghatározásában, a szükséges beszerzési vagy tárolási kapacitás kiszámításában és az anyagmozgatási folyamatok tervezésében.
  • Gödrök és mélyépítés: Az alapozás, vízelvezetési rendszerek kialakítása vagy alagutak építése során gyakran szükség van a gödrök térfogatának meghatározására. A gödrök térfogatának pontos meghatározása segíti az anyagbeszerzést, a földmozgatási folyamatok tervezését és az anyagkiadás pontos szabályozását.
  • Talajstabilitás elemzés: A talajstabilitás elemzése során fontos információ a kivett talaj térfogata és súlya. Ez segít a megfelelő talajmegtartó szerkezetek kialakításában, például támfalak vagy alaplemezrendszerek esetében. A térfogat meghatározása alapján tervezhetők a megfelelő méretű és erősségű talajmegtartó szerkezetek.

Ha szeretne többet megtudni a drónnal történő földtömegszámításról, olvassa el cikkünket!

A geodéziai volumetrikus számítások elvégzéséhez 3D adatok gyűjtésére van szükség. Ebből számítunk térfogat adatokat és generálunk szintvonalas térképet. Ezen felül még kiszámítható a depó vagy gödör alapterülete, magassága/ mélysége, hossza/ szélessége. Ortofotón a fotórealisztikus mivolta miatt megállapítható, hogy éppen melyik depóról vagy gödörről van szó, felismerhető az anyag fajtája, szemcsemérete. A digitális magassági modell a színárnyalatos megjelenítése miatt jól ábrázolja a meredekségek mintázatait.

Összességében az építőiparban a drónok és a 3D földi lézerszkennerek kombinációja különösen hasznos lehet olyan területeken, ahol nagyobb pontosságra és részletességre van szükség, vagy olyan területeken, ahol a hagyományos technológiák korlátozottak vagy nehezen alkalmazhatók.

Továbbá a drón használata nagyobb területek felméréséhez és dokumentálásához hatékonyabb a gyorsasága és mozgékonysága miatt. A földi lézerszkenner pedig rendkívül jól kiegészíti a drónt olyan területeken, ahol nem lehet repülni. Például beltéri részeken, alagutakban.

A drónok és a földi lézerszkennerek összeilleszthető pontos pontfelhő-adatokat biztosítanak. Így teljes kültéri és beltéri 3D modellek hozhatók létre. Ez lehetővé teszi a pontos és részletes topográfiai adatok és az épített struktúrák precíz modelljeinek együttes létrehozását.

A technológia folyamatos fejlődése további előnyöket és alkalmazási lehetőségeket hozhat a jövőben az építőipar számára.

Tekintse meg videónkat, melyben néhány példán keresztül is bemutatjuk a dróntechnológiában rejlő lehetőségeket.