Drónos geodéziai felmérés 32 hektáron

Cikkünkben leírjuk egy 32 hektáros területfelmérés részleteit, amit még márciusban végeztünk el. A területen lefűződött holtágrendszer és környékének drónos geodéziai felmérése volt a cél. Egy közműtervezéssel, közműhálózat építéssel foglalkozó mérnökiroda keresett meg minket azzal, hogy rövid időn belül fel kellene mérni 32 hektárt és nincs idő arra, hogy heteket töltsenek a területen hagyományos felméréssel. Így jött az ötlet, hogy kipróbálják a drón felmérést, mint megoldást. A terepi munkát még a lombosodás előtt el kellett végezni, hogy minél kevesebb talajfelszínt takarjon ki a növényzet. A drón területfelmérés a holtágrendszer helyreállításának, kiterjesztésének terveihez készültek.

A terület három részből állt, két hektáros, hat hektáros és egy huszonnégy hektáros területből. Először a földi méréssel kezdtük, hogy megkapjuk azokat a koordinátákat, amiket aztán illesztőpontként felhasználunk a fotogrammetriai munka során. Ez kell ahhoz, hogy a végén a  tervezési alaptérképünk megfelelően pontos legyen, hiszen a drónos felmérés önmagában nem tud centiméteres földrajzi pontosságot biztosítani.

A drónos felmérés pontosságáról itt olvashat bővebben.

Ezután lerepültük részenként a területet és teljesen befotóztuk. 1750 kép készült, azért, hogy bőven kapjunk adatot. Elegendő adatot kellett szerezni a talaj felszínéről és a folyó kanyarulatokról, ezért szinte maximális átfedéssel készültek a képek és alacsony sebességgel repült a drón a lehető legjobb minőség érdekében. Ezzel megszereztük a terepen a nyers adatokat, következhetett a fotók és az illesztőpontok összedolgozása a fotogrammetriai szoftverben.

Az előállított pontfelhőt osztályoztuk, megtisztítottuk, a meghagyott talajpontokat pedig ritkítottuk, egyrészt azért mert csak fél méteres ponttávolságra volt szükség, másrészt pedig, így jóval kezelhetőbb állományt kaptunk. A pontfelhőből digitális magasságmodellt generáltunk, amin gyönyörűen kirajzolódtak a folyó kanyarulatai és egy jól elemezhető, magassági értékek szerint hamis színekkel feltöltött 2,5 dimenziós eredményt kaptunk, ami szintén egész felületében pontos koordináta értékekkel bír, ugyanúgy, mint az ortofotó, ortomozaik. Ebből a modellből előállítottuk a kontúrvonalas térképet illetve a nagyfelbontású ortomozaikot.

A megrendelt munka ezzel el is készült.

3D pontfelhő autocad szoftverben megjelenítve

Szintvonalas térkép autocad-ben megjelenítve

1,5 cm/pixel felbontású ortomozaik

Digitális magassági modell

Szeretne többet tudni a drónos földmérésről? Kattintson ide!

A terepi felmérés pár órát vett igénybe, az irodai munka 2-3 nap volt. Ezért tud költséghatékony megoldás lenni a drónos geodéziai felmérés. Hiszen amit hagyományos geodéziával napokig, hetekig tart elvégezni, azt drónnal néhány óra alatt fel lehet mérni és sokkal részletesebb adathalmazt kapunk, mellé pedig grátiszként még több anyagot és ortofotót is, így még könnyebb elemezni, vizsgálni, terveket készíteni.

Átadásra került anyagok:

  • 3D pontfelhő 50cm-es ponttávolsággal DXF formátumban
  • Digitális magassági modell TIF és JPEG formátumban
  • Szintvonalas térkép 25cm-es osztásközökkel 3D-ben DXF formátumban
  • Ortomozaik 1,5cm/pixel felbontásban TIF és JPEG formátumban

Drónos felmérésre van szüksége? Nézze meg szolgáltatásaink listáját!

Ha kérdése van vagy közvetlenül szeretne tájékoztatást kapni, akkor pedig hívjon minket vagy írjon nekünk:

  • +36 30 632 4833
  • info@idrones.hu