Hogyan járul hozzá a drónos felmérés a fenntarthatósághoz az építkezéseken?

A világ egyre jobban tudatában van annak, hogy a vállalkozások milyen sokféle módon hatnak a környezetre – különösen, ha az építőiparról van szó. Az építőipar szereplői munkájuk szerves részeként manipulálják a földet, ezért törődnek a környezet megőrzésével, amelyben tisztább és biztonságosabb projekteket folytatnak.

Az építkezés három fő területen érinti a természeti világot: a természeti erőforrások felhasználása, a biodiverzitás hatásai és a légköri hatások. Egyre több üzemeltető foglalkozik ezekkel a kihívásokkal, és olyan megoldásokat keresnek, amelyek kevesebb nyersanyagot használnak, megkerülik a környező természetes környezetet és csökkentik a szennyezést.

Annak érdekében, hogy munkahelyeiket fenntarthatóbbá tegyék a projektek ütemének lassítása nélkül, a felmérésvezetők modern technológiai megoldásokhoz fordulnak. Az egyik ilyen megoldás a drónos felmérés, amely akár 24 órán belül is pontos 3D-s modellt készíthet egy munkaterületről.

Vizsgáljuk meg, hogyan alkalmaz ez az elérhető eszköz non-invazív megközelítést a telephely-modellezésben a biológiai sokféleség jobb megőrzése érdekében, hogyan csökkenti az újrafeldolgozás szükségességét nagy pontosságának köszönhetően, és hogyan észleli a szennyeződési kockázatokat a helyszín valós idejű feltérképezésével

Természetes élőhelyek védelme

A hagyományos felmérési módszerek megzavarhatják a természetes ökoszisztémákat azáltal, hogy meg kell vágni a rálátási vonalakat, és helyet kell adni az emberi földmérők személyzetének. Ezzel szemben a drónnal végzett 3D-s helyszínmodellezés nem invazív, mivel a munkavezető gyorsan és csendesen átrepülhet a munkaterület legtávolabbi területein, hogy rendkívül pontosan felmérje a területet anélkül, hogy megzavarná a környező élőhelyeket és a bennük lévő fajokat.

Ez a felmérési módszer különösen hasznosnak bizonyul egy bányászati ​​munkaterületen vagy például olyan nagy földmunkaprojekteknél, amelyek tevékenysége káros hatással lehet a környező területre, ha nem figyelik alaposan. A bányaterület pontos, 3D-s pontfelhőivel, amelyeket rendszeresen frissítenek, a művezetők pontosan meghatározhatják a telephelyük idővel bekövetkező finom változásait, hogy figyelemmel kísérjék a vízgazdálkodást és kordában tartsák az eróziót. És amikor eljön a projekt befejezésének ideje, egy valós idejű 3D digitális iker segít a művezetőnek nyomon követni és dokumentálni a kármentesítési folyamatot, hogy elkerülje a környező terület esetleges korrupcióját. 

Mit jelent a digitális iker?

A digitális iker kifejezés az építőiparban egy olyan fogalmat jelöl, amely a valóságban létező épületek vagy infrastruktúrák digitális másolatát vagy reprezentációját jelenti virtuális térben. Ez a digitális iker lehetővé teszi az épület teljes életciklusának digitális nyomon követését, tervezését, építését, üzemeltetését és karbantartását.

A digitális ikrekhez olyan technológiák tartoznak, mint a Building Information Modeling (BIM), amely egy digitális adatmodell, amely tartalmazza az épülettel vagy infrastruktúrával kapcsolatos összes információt. Ezek a digitális modellek segíthetnek a tervezőknek, építészeknek és karbantartóknak a hatékonyabb együttműködésben, a tervezési hibák korai felismerésében, az épület optimalizált működtetésében és a karbantartás tervezésében.

A digitális iker megközelítés célja a valós időben történő döntéshozatal, a költségek csökkentése és az épületek életciklusának optimalizálása.

Hatékonyság növelése

Tekintettel arra, hogy a vállalkozók 80%-a úgy gondolja, hogy adatainak legalább 20%-a rossz , sok üzemeltető nem rendelkezik a hatékony, környezeti hatást csökkentő tervezés végrehajtásához szükséges információkkal.

A 3D-s helyszínmodellezésen keresztül történő folyamatos haladásfigyeléssel azonban a kezelők gyors és megalapozott döntéseket hozhatnak a munka előrehaladása alapján a kezdeti tervekhez képest. Korán felismerhetik a lehetséges problémákat, elkerülve a környezetkárosító utómunkálatokat és a természetes anyagok pazarlását.

Viszont egy pontos 3D digitális iker létrehozása a drónos felmérésből segít elkerülni a szükségtelen tüzelőanyag-égést és a szén-dioxid-kibocsátást, mivel a telepvezetők precíz vágási és töltési mérésekkel csökkenthetik a nehézgépek mozgását. Ez különösen a földmunka szakaszában hasznos, amikor a földmunkák során több tonna tüzelőanyagot égethetnek el az ásatási és tömörítő berendezések. Az átfogó helyszíni modellezés az ásás előtti szakaszban segít a telephely vezetőinek számszerűsíteni és mérni a projekt összes különálló zónáját a hatékonyabb földmunkatervezés érdekében, csökkentve a szükségtelen tüzelőanyag-égetést a nem hatékony berendezések mozgása miatt.

Szennyezés elkerülése

A nagy és összetett építkezéseken nagy a környezetszennyezés lehetősége, ezért az üzemeltetőknek  olyan megoldást kell keresniük, amely segíthet csökkenteni a projekt hatását. Szerencsére a legjobb digitális iker technológiák olyan pontosak, hogy képesek azonosítani a parányi környezeti problémákat, mielőtt azok komoly problémákká válnának.

Ez volt a helyzet egy egyesült államokbeli hulladéklerakó területén, amely drónok vizualizációját használta a szemétlerakó bélésén történt sérülés gyors észlelésére és kijavítására . A stábok éppen egy új bélést szereltek fel, hogy megakadályozzák, hogy a hulladéklerakókból származó egyes folyadékok tovább szivárogjanak a környező talajba, de gyanítható volt, hogy egy gép lyukat téphetett benne. Egy korábbi drónrepülés, amely a bélés felszerelését rögzítette, összevetve egy második drónrepüléssel a feltételezett incidens után, az üzemeltetők egy 3 cm-es törést fedeztek fel, meghatározhatták a pontos helyét, és gyorsan befoltozták. .

A drónfelmérés egy amerikai vállalkozónak is segített eligazodni a környezeti konfliktusokban egy New Jersey-i helyszínen. Azt a feladatot kapták, hogy 500 hektárnyi régi ipari területet raktárakká alakítsanak, de minden szennyeződést a helyszínen kellett tartaniuk, mivel az óriáscsónak- és repülőgépmotorok évek óta tartó gyártása beszennyezte a terület talajának egy részét. A kivitelező egy drónfelvételekből létrehozott pontfelhővel 1,6 millió köbméternyi földet követett nyomon, dokumentálva, hogy hová és mikor szállították el a 15 különböző raktárból származó szennyeződést. A földmunka pontos modellezése biztosította, hogy a telephelyet ne hagyja el szennyeződés, és a helyszínek, ahol azt elhelyezték, megfeleltek a környezetvédelmi előírásoknak.

Fenntarthatóbb építkezés megvalósítása

Mivel az építőmesterek, a bányaüzemeltetők és az építőmérnökök a nagyszabású projektek hatékonyabb megoldását keresik, egyensúlyba kell hozniuk ezeket a fejlesztéseket olyan eszközökkel és technikákkal, amelyek csökkentik az őket körülvevő világra gyakorolt ​​káros hatásokat.

A fenntarthatóbb építőanyagok és berendezések nyomon követési módszereivel kombinálva a drónos felmérés segít a vállalkozóknak összetett projekteket rövidebb idő alatt és kevesebb környezeti hatással végrehajtani, így szó szerint fenntarthatóbb jövőt építhetnek.