Mennyire pontosak a dróntérképezési felmérések?

(fotogrammetriai módszerek esetében)

Megfelelnek e a drónok légi felmérései a mérnöki szabványoknak?

A dróntérképezési felméréseket egyre gyakrabban használják építési, fejlesztési, bányászati, mezőgazdasági és egyéb tevékenységek támogatására. Az iDrones-Ipari drón szolgáltatások vállalkozás ilyen célokra gyártott RTK-s ipari drónokat és profi, naprakész szoftvereket használ, mérnökökkel rendszeresen együttműködve a lehető legjobb minőségű eredmények eléréséhez.

Tehát mennyire pontosak a drónok segítségével végzett légi térképezések és miért számít olyan sokat a tapasztalat?

Egyszerű dolog megvenni egy drónt és lerepülni vele egy felmérendő területet, objektumot a térképezéshez. A kapott adatokat feldolgozhatja akár egy online platformon vagy egy asztali szoftverben (Pix4D, DroneDeploy stb.) és kaphat egy szép modellt, ortofotót stb.  Sokan úgy gondolják, hogy ez elég is.

De vajon ez mennyire tud geometriailag pontos lenni?

Kritikus fontosságú a felmérés pontossága, megbízhatósága, ha az adatokat mérnöki felhasználásra szolgáltatja. Komoly problémákhoz vezethet és jogi, felelősségi vitákba keveredhet, ha a projektjét hibás adatokra alapozza.

Vannak olyan esetek, amikor egyszerű drón fotók elegendő információt nyújtanak a tervezési munkákhoz. Mielőtt azonban drón alapú térképekre hagyatkozna a földmunkák, alapozások, szerkezeti tervek vagy egyéb mérnöki felhasználás során, ahol kritikus a pontosság, tudnia kell, hogy regisztrált földmérő által igazoltathatók ezek.

Amikor légi felmérési térképeket készítünk, ipari drónokat használunk és mindig RTK korrekcióval pontosított mérést végzünk. Ahol a hibaértékeket a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni, ott pedig földi vezérlőpontokat és ellenőrző pontokat használunk, amelyeket szakképzett földmérő mérnök mér és állít róla ki jegyzőkönyvet.

Egyes drónkezelők egyáltalán nem használnak PPK/RTK-t, földi vezérlőpontokat (GCP), hanem teljes mértékben egy harmadik féltől származó feldolgozási platformra hagyatkoznak, mint például a DroneDeploy vagy a Pix4D a pontosság biztosítására. Ezek az eredmények önmagukban lehetnek szépek, de pontosak nem feltétlenül, ráadásul elég nehéz ellenőrizni is.

Mit jelent a pontosság a drónos felmérések térképezésénél?

Kétféle pontosságról beszélhetünk, ha dróntérképezési felmérésekről (más felmérésre is igaz) van szó:

  • Relatív pontosság (helyi pontosság)
  • Abszolút pontosság (globális pontosság)

A relatív pontosság a modellen belül érvényes (pl.: két pont távolsága), az abszolút pontosság pedig azt jelenti, hogy a modellünk hol illeszkedik a való világba.

Fontos tudni, hogy a legtöbb kereskedelemben elérhető drón, mint például DJI Phantom 4 Pro, DJI Mavic Pro stb… nyilvános műholdadatokra támaszkodnak  és ezek az adatok csak pár méterig pontosak vízszintes értelemben, míg függőlegesen szinte értelmetlen foglalkozni vele. Ha a drónkezelő ilyen gépet alkalmaz a felmérés során GCP pontok nélkül, akkor nem igazán lesz hasznos a felmérés eredménye.

Hogyan mérhető a pontosság a dróntérképezési felmérésekben?

A dróntérképezések pontosságának ellenőrzéséhez és bizonyításához egyetlen bevált módszer létezik, a független mérésű ellenőrzőpontok használata. Ezek a pontok nem vehetnek részt a fotogrammetriai feldolgozás során, hiszen befolyásolhatják a végeredményt. Csak ellenőrzési célt szolgálhatnak. Ezeket a pontokat ismételt beméréssel ellenőrizhetjük.

Mennyire lehetnek pontosak a dróntérképezési felmérések?

Olyan, hogy tökéletes pontosság, nem létezik. Arról is folynak viták, hogy a hagyományos felmérési módszerekben milyen mértékben érhető el pontosság. Az adatgyűjtés és a térképek létrehozása során minden lépés egy kis hibatényezőt ad a végeredményhez.

  • GCP-k és ellenőrző pontok felvétele földmérő műszerrel. Ez az első lépés, ahol már kaphatunk hibaértékeket. A mm-estől a pár cm-ig is terjedhet a mértéke és sok tényezőtől függhet. Pl.: időjárási körülmények, műhold elérés, műszer típus stb.
  • GSD (Ground Sampling Distance) beállítás. Ez a termékünk felbontását jelenti. Nagyon fontos lépés, hiszen az elvárt legkisebb kivehető objektum méretét figyelembe véve kell beállítani. Ez is befolyásolja a pontosságot. Például, ha a GCP jelölésünk két cm vastag vonallal rajzolt „X” közepe (hogy jól lehessen azonosítani a légi fotókon), akkor rögtön 1-2 cm potenciális hibával jár a közepének az azonosítása. A végeredmény pontatlanságához rögtön egy lépésben ennyit adtunk hozzá. A GSD függ a kamera teljesítményétől és a repülési magasságtól.
  • Terepkövetés. Ez annyit jelent, hogy a drón a beállításoknak megfelelően tart egy magassági szintet a terep változásaihoz igazodva. Nagyon fontos, hogy ez milyen paraméterekkel van beállítva, mert ha nem jól követi le a domborzat változásait, akkor a modellünkön túl nagy felbontási különbségek, ezáltal pontatlanságok születnek.
  • Szoftveres feldolgozás. Szintén keletkezhetnek hibák ennél a lépésnél is. Nagyon nem mindegy, hogy mikor milyen paramétereket állítunk be a képek feldolgozásához.

Geodéziai pontosságot csak és kizárólag GCP-k használatával lehet elérni a drónos térképezésben és RTK korrekció használatával lehet csökkenteni a szükséges GCP-k számát. RTK nélküli gépek esetében több földi vezérlőpont kell ugyanolyan pontosság eléréséhez. A drónos térképezésben geometriai értelemben nem beszélhetünk mm-es, „csak” cm-es pontosságról.

Végsősoron elmondhatjuk, hogy sokféleképpen lehet hibát vinni a dróntérképezési felmérésbe. Éppen ezért fontos a jó minőségű felszerelés, a precíz földi vezérlőpontok kimérése, a gondos repülésterv elkészítése, a professzionális szoftverek használata, az ellenőrzések elvégzése, az időjárási viszonyok figyelembe vétele és az emberi tényezők egyaránt.

A mi térképeink nagy pontossággal készülnek és földmérő mérnök által hitelesítettek.

Ingyenes konzultációért és precíziós légitérképezési árajánlatért forduljon hozzánk.

  • +36 30 632 4833
  • info@idrones.hu

Szolgáltatásainkról bővebben itt olvashat.

Köszönjük, hogy elolvasta cikkünket! Kérjük ossza meg másokkal is!                                       

Iratkozzon fel hírlevelünkre a lap alján, hogy ne maradjon le további információinkról sem!