Project Description

Kezdőlap » Portfolio » Építőipar

Drónok használata az építőiparban

Drón használatával a homlokzatok, a tetőszerkezetek vagy bármilyen felújítási, átalakítási munkák előtt befotózva az adott részeket, dokumentálhatjuk a jelenlegi állapotokat, fotogrammetriai szoftverrel pedig könnyedén 2 – és 3D modellekké alakíthatjuk, melyek alapot adnak további felhasználásra, mérnöki munkákra.

A kamera által nyújtott élőképből azonnali konklúziókhoz jutunk, melyből akár azonnal tudunk tervezni. Ez a technológia hatékonyságának köszönhetően akár egy-két óra terepmunka során elegendő adatot gyűjt a hagyományos módszerekkel szemben.

Hogyan könnyítheti meg a munkát az ipari dróntechnológia? 

Az építőiparban használt dróntechnológia nagyon komoly segítség lehet a felmérésektől kezdve, a tervezésen és kivitelezésen át az építési folyamatok ellenőrzéséig. A fejlett kamerák és a pontos helymeghatározó rendszerek segítségével alkalmasak arra, hogy szoftveres munkával magas felbontású ortomozaikot hozzunk létre, 3 dimenzióban jelenítsünk meg építkezési és egyéb területeket.

Ezeken a 2 és 3 dimenziós modelleken a nagyfelbontású kamerák miatt, már kinagyítva is értékes adatokat gyűjthetünk vizuálisan. Ha tovább akarunk menni, akkor GPS pontokat jelölhetünk ki rajta, méreteket, távolságokat, térfogatot határozhatunk meg. (Földmunkák, helyszíni feltérképezés, stb.)

Rendszeres felmérések mellett a tervekkel összevetve felesleges költségektől mentesülhetünk, mivel időben tájékozódhatunk az eltérésekről, így növelve a biztonságot. A kivitelezés során hagyományos fotók és videók készítésével, dokumentálhatjuk az aktuális készenléti állapotot, a munka menetét. Ilyen rendszeres felvételekből akár egy rövidfilmet is készíthetünk az építkezésről, akár reklám vagy projektek archiválási céljából.

A drónok használatának néhány előnye:

  • Fotók és videók segítségével ellenőrizhető az építési terület, a munka menete.
  • Rendszeres dokumentálással könnyedén követhetők a részletek, a folyamatok, az előrehaladás.
  • A felvételekből számítógépen 2- és 3D -s modellek hozhatók létre, amin centiméter pontos számításokat lehet végezni. (távolságmérés, vonallánc mérések, felület és térfogat számítás, dőlésszögek számítása)
  • A technológiai hatékonysággal idő, ezáltal pénz takarítható meg.

További szolgáltatási területeink