Drónos építmény- és létesítmény felmérés

3D modellezéssel, térképezéssel, fotók és videók készítésével segítjük a pontosabb és gyorsabb tervezést és építést, ezáltal a költségek csökkentését.

Precíz térbeli adatok felhasználásával ábrázoljuk a különféle építmények alapzatának mélységét, szélességét, az objektumok magasságát, a falak vastagságát, elhelyezkedését, a különböző szerkezetek állapotát. Így az esetleges kivitelezési hibákra is időben lehet reagálni, amelyek befolyásolják az építmény minőségét, tartósságát és biztonságát. Valamint milliméteres részletességű felvételekkel azonosítjuk a hibákat, beleértve a  korróziót, sérülést és kopást.

KÉRJEN AJÁNLATOT!

E-mail:  info@idrones.hu

Telefon: +36 30 632 4833

Érdekli a drónos létesítmény felmérés? Kérje ingyenes árajánlatunk! >>>

Milyen építmények, létesítmények felmérésével és hogyan segítjük a tervezést, kivitelezést és elemzéseket?

  • Épületek, építkezések állapotrögzítésével: A drónos geodéziai felmérés és a földi 3D lézerszkennelés lehetővé teszi teljes épületek külső és belső felmérését. Továbbá épületrészek (tetőszerkezet, homlokzat, kémények) vagy az építési területek pontos és részletes felületi digitalizációját, ideértve a méreteket, a térbeli elhelyezkedést és a különböző sérülések azonosítását is. Az építési munkálatokról készített időszakos 3D felméréseink, felvételeink összehasonlíthatók, így pontos képet ad az építési projekt aktuális állapotáról, az esetleges hiányosságokról, kivitelezési problémákról, az ütemtervtől való lemaradásról. Ezzel lehetőség nyílik a tervek módosítására, a felesleges költségek megtakarítására.
  • Infrastruktúra felméréssel: Hatékony támogatást nyújtunk a nagyobb méretű infrastrukturális projektek teljes körű megvalósításában, beleértve a beruházási folyamat előkészítését, az építkezés folyamatát és az átadást. Továbbá a pontos felméréseken kívül  nagyon részletesen azonosíthatók a szerkezeti károk, elmozdulások, deformációk és egyéb problémák. Ilyen infrastrukturális elemek lehetnek például: közlekedési, távközlési, energetikai rendszerek.
  • Ipari- és sportlétesítmények felmérésével: Pontosan meghatározhatók a terület különböző elemeinek helyzete, méretei és magasságai. Ezáltal könnyebbé válik az optimális helykihasználás, az útrendezés, a parkolók, valamint az épületek és egyéb objektumok tervezése és elhelyezése a létesítmények területén. A drónok és lézerszkenner által rögzített adatok nagy felbontásúak és részletesek, segítségükkel pontos alaptérképeket biztosítunk a létesítményfejlesztési projektek számára.
Konkrétan miben segítheti munkáját a drónos létesítmény felmérés? Kérjen ingyenes szakértői konzultációt!
Drónos épületfelmérés

Milyen drónos szolgáltatásokat és mérési adatokat ajánlunk?

Otzomozaik térkép

Ortofotó térkép készítése

Az ortofotó térkép olyan 2D speciális térképtípus, amely a felszínről készült felvételek és a geodéziai információk felhasználásával készül, így térképi rendszerbe is illeszthető. A tárgyak és a földfelszín jellemzői nagyon nagy felbontással, nagy pontossággal és színhelyesen jelennek meg. Rendkívül hasznosak lehetnek különböző létesítmények és érintetlen területek valósághű modellezéséhez is. Segítségével pontosan meghatározhatók az épületek, utak, hidak és földterületek helyzete, formája és méretei. Az ortofotó térképeknek köszönhetően pontosabbak lesznek a tervrajzok, segíti az építészeti részletek, például az épületszerkezet, az alapozás vagy az építési elemek helyes megvalósításának ellenőrzését, a változások azonosítását.

3D pontfelhő

3D pontfelhő előállítás

A 3D pontfelhő egy olyan térbeli adathalmaz, amely több millió pontból áll és ezek a pontok a valós világ pontjainak fizikai jellemzőit mutatják (minden ponthoz tartozik magassági és vízszintes, illetve szín adat). Így meghatározható az objektumok pontos mérete, alakja, helyzete. A 3D pontfelhők felhasználhatók épület, út, vasút, alagút, híd, torony és más objektumok, területek részletes térbeli megjelenítésére. A pontfelhőkben lévő információk (magassági és vízszintes adatok) lehetővé teszik a mérnökök számára, hogy pontosabb terveket hozzanak létre és ellenőrizhessék a kivitelezést.  Az eltérő időpontokban rögzített 3D pontfelhők összehasonlítása segíti a létesítményekben bekövetkező változások kimutatását. A szolgáltatás magában foglalja a pontfelhő teljes körű kezelését (tisztítás, osztályozás, színezés).

3D textúrált modell (MESH)

3D textúrált modell (MESH) készítés

A fotogrammetriai 3D textúrált modell egy olyan számítógépes modell, amely pontosan leírja egy objektum 3D alakját, geometriáját és textúráját. A textúrázás során a modellre az eredeti fényképek textúráit helyezzük rá, így a modell vizuális részletessége a valóságnak megfelelő. A textúrázás révén a csomópontok és élek vizuálisan megjeleníthetők (akár milliméteres felbontásban), ezáltal könnyebbé válik a szerkezeti terhelések, deformációk és stabilitási kérdések elemzése. Megfigyelhetők az anyagok viselkedése, a fényvisszaverődés és árnyalatok, valamint a textúrák változásai. A mesh modell alapján létrehozható interaktív, virtuális környezet, ahol a tervezők és ügyfelek részletesen megtekinthetik és értékelhetik az építési terveket, beleértve a méreteket, formákat, színeket és anyagokat. Az ilyen modellek széles körben használatosak az építészeten kívül az archeológiában és a térképezésben is.

Szintvonalas térkép

Szintvonalas térkép készítés

A szintvonalas térkép olyan térképtípus, amely az adott felület magassági értékeit ábrázolja szintvonalak segítségével. Ezek a vonalak azonos magassági szinteket jelölnek a felszínen. Az egyes szintvonalak közötti magasságkülönbséget egyenlőnek tekintjük. Rendkívül hasznos például meredekségek, lejtések vizsgálatához. Ilyen például az alapozás ellenőrzése, magaslati különbségek elemzése, vízelvezetési problémák azonosítása, a telekommunikációs tornyok lefedettségi területeinek meghatározása. Felmérhető, hogy hol találhatók a legelőnyösebb területek a megújuló energiaforrások hatékony kihasználására.

Digitális magassági modell (DEM) készítése

A DEM modell egy digitális reprezentációja a felszínnek, amelyet egy sor egymástól távolabb helyezkedő pont emelkedési értéke alkot. Azaz a modell egy többpontos adathalmaz, amely pontos magassági információkat tartalmaz a területről. Ezekből a pontokból van generálva a folytonos felszín modellje. Az emelkedési adatok segítségével modellezhetők a domborzati jellemzők, a domborzati vonalak, területi karakterisztikák, például a meredekségek és lejtők, a növénnyel borított területek kiterjedései, amelyek hatással lehetnek többek között a repülőterek kifutópályáinak tervezésére és közlekedési infrastruktúrák elemzésére. Modellezhetők a létesítmények környezeti hatásai, például a vízelvezetés, talajmozgások, árnyékolás és természeti erőforrásokra gyakorolt hatások. Meghatározhatók a vízgyűjtő területek, vízelvezetési útvonalak, vízfolyások. Felhasználható a tájrendezési projektek, például utak, támfalak, füvesítési területek és talajművelési technikák során.

Háromszögháló (Tin modell)

Háromszögháló (Tin modell)

A tin modell egy olyan modell, amely a látható felszín pontjait vonalakkal köti össze úgy, hogy egy szabálytalan háromszögháló alakul ki. Ez a modell lehetővé teszi a domborzati elemzéseket, például: a földfelszín lejtőinek, meredekségeinek meghatározását és elemzését, a vízgyűjtő pontok azonosítását és a vízelvezetési útvonalak meghatározását. Segítségével az ingatlanfejlesztők, tervezők, vagy vízgazdálkodási szakemberek pontos információkat nyerhetnek a domborzat jellemzőiről, és ezáltal hatékonyabb döntéseket hozhatnak az építési tervek, vízelvezetési rendszerek vagy mezőgazdasági tevékenységek terén.

Drónos kép- és videóanyag rögzítése

Látványos légifelvételek (fotó, videó) rögzítésével is rendelkezésre állunk. A légifelvételek utólagos kezelési munkálatait is vállaljuk, beleértve a fotók szerkesztését, videók vágását, színezését és feliratozását.

További információra van szüksége a drónos létesítmény felmérésekről? Árajánlatot szeretne? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel >>>