Területfelmérés és geodéziai térfogatszámítás drónnal

Ipari munkákra fejlesztett drónokkal végzett felméréseink sok előnyt kínálnak a különböző vizsgálatok során. Az általunk készített terepmodellek, térképek és elemzések részletes és pontos információkat nyújtanak a vizsgált területre vonatkozóan.

Ezek a felmérések pontosan bemutatják a terület topográfiai jellemzőit: a földrajzi elhelyezkedését, a vízterületeket, a terület határokat, a méreteket és domborzati viszonyokat, valamint az érintett terület növényzetének jellemzőit, amelyek alapvető fontosságúak a hatékony tervezéshez és döntéshozatalhoz. Emellett pontosan mérjük a földtömeget, árkokat, gödröket, töltéseket és más anyagdepókat, így teljes körű térfogati adatokat szolgáltatunk.

KÉRJEN AJÁNLATOT!

E-mail:  info@idrones.hu

Telefon: +36 30 632 4833

Érdekli a drónos területfelmérés? Kérje ingyenes árajánlatunk! >>>

Milyen területeken és hogyan támogathatja munkáját a drónos területfelmérés?

  • Építőipari és területfejlesztési tervezésnél: Légi geodéziai felmérésünk centiméteres pontossággal biztosítja a terület topográfiájára vonatkozó adatokat, ideértve a terület méreteit, tájolását, a domborzati viszonyokat, a tereptárgyak elhelyezkedését, kiterjedését és az infrastruktúrát.
  • Mezőgazdasági terület optimalizálásában: Szolgáltatásaink lehetővé teszik a növényzet és talaj állapotának kimutatását. Térképeink segítségével könnyedén meghatározhatja a növényzet telepítésének optimális helyét és mennyiségét. Részletes feltérképezést végzünk az aszályos vagy belvizes területekről és azonosítjuk a vetési hibákat és természeti károkat.
  • Természetvédelmi és környezetvédelmi elemzésekben: Légi felméréseink révén segítséget nyújtunk a vízforrások, folyók, tavak és erdők állapotának monitorozásában, valamint a felszíni talajdegradáció ellenőrzésében. Ezen túlmenően, képesek vagyunk modellezni az áradások, földrengések, földcsuszamlások és más természeti katasztrófák következményeit a részletes állapotértékeléshez.
  • Nyersanyag telepeken: Az anyagok, például homok, kavics, cement, hulladék mennyiségének pontos térfogat meghatározásában, hulladéktelepek teljes felmérésében.
  • Földmunka-tervezésnél: A földmunkákhoz szükséges földtömeg, vagy a munkagödrök, munkaárkok, töltések, feltöltendő területek térfogatának meghatározásában.
  • A bányászat területén: Precízen felmérjük a kitermelendő területet vagy a már kitermelt nyersanyagok mennyiségét, így tervezhetővé válik a bányamunka a berendezések kiválasztása és a logisztika.
  • A vízkezelésben: Légi felméréseink által meghatározott pontos térfogati adatok kiemelkedően alkalmasak az árvízvédelem tervezéséhez, az árvíz- és vízelvezető csatornák, valamint a tómedrek kapacitásának meghatározásához. Emellett segítséget nyújtunk víztározók tervezésében is.
Miben segítheti munkáját a drónos területfelmérés? Kérjen ingyenes szakértői konzultációt drónpilótánktól!
Drónos területfelmérési szolgáltatások

Drónos területfelmérési szolgáltatásaink:

Ortofotó térkép

Ortofotó térkép készítés

Az ortofotó térkép olyan 2D speciális térképtípus, amely a felszín egy adott területéről készült felvételek és a geodéziai információk felhasználásával készül, így térképi rendszerbe illeszthető. A tárgyak és a földfelszín jellemzői nagyon nagy felbontással, nagy pontossággal és színhelyesen jelennek meg. Rendkívül hasznosak lehetnek a tervezési, kivitelezési, településrendezési, mezőgazdasági és más területeken is. Segítségével pontosan meghatározhatók a földterületek, épületek, utak, hidak, és más tárgyak helyzete, formája és méretei. Az ortofotó térképeknek köszönhetően pontosabbak lehetnek a településrendezési tervrajzok és a közlekedési tervek, valamint segít a terepviszonyok feltárásában. Az ortofotó térképek részletes adatokat nyújtanak az építési, mezőgazdasági területek, természetes élőhelyek vizsgálatában, régészeti területek felmérésében és a városfejlesztés terén is.

3D pontfelhő

3D pontfelhő készítés

A 3D pontfelhő egy olyan térbeli adathalmaz, amely több millió pontból áll és ezek a pontok a valós világ térbeli pontjait rögzítik. Így meghatározható a terület és tereptárgyak pontos mérete, alakja, helyzete. A 3D pontfelhők felhasználhatók a domborzat, a fák, az épületek és más objektumok részletes térbeli leképezésére. A pontfelhőkben lévő információk (magassági és vízszintes, illetve színadatok) lehetővé teszik a különböző mérnökök számára, hogy pontosabb terveket hozzanak létre, a földmérők számára, hogy pontosabb térképeket készítsenek, valamint a számítógépes grafikusok és az animátorok számára, hogy a virtuális világokat valósághűbbé tegyék. A szolgáltatás magában foglalja a pontfelhő teljes körű kezelését (tisztítás, osztályozás, színezés).

Szintvonalas térkép

Szintvonalas térkép készítése

A szintvonalas térképi ábrázolás egy olyan terepmodell típus, amely az adott felület különböző magasságú részeit szintvonalak segítségével ábrázolja. A szintvonalak olyan vonalak, amelyek azonos magassági szinteket jelölnek a felszínen. Az egyes szintvonalak közötti magasságkülönbséget egyenlőnek tekintjük. Segítségével a talaj felszínén kívül a növényzet, épületek és egyéb tereptárgyak is ábrázolhatók. Rendkívül hasznos például meredekségek, lejtések vizsgálatához, magaslati különbségek elemzéséhez, vízelvezetési problémák azonosításához, tervezéséhez.

Digitális domborzatmodell (DDM)

Digitális domborzatmodell (DDM) készítés

A digitális terepmodell egyik fajtája. Olyan számítógépes modell, amely a földfelszín alakját, méreteit, magassági viszonyait, földrajzi elhelyezkedését digitális formában reprezentálja. A domborzatmodell az adott területre vonatkozó térbeli adatokat használja, hogy a földfelszín geometriai és topográfiai jellemzőit leírja. A hozzárendelhető színskála segítségével jól elkülönülnek a domborzat fő mintázatai.

Digitális felületmodell (DFM)

Digitális felületmodell (DFM) készítés

A digitális felületmodell egy olyan számítógépes terepmodell, amely a felszín teljes külső geometriai szerkezetét, azaz a látható objektumokat: a talajt, épületeket, fákat, vizes területeket, stb. tartalmazza. Ez a modell pontosan leírja a látható felszín alakját és struktúráját. Az ilyen modellalkotás a pontos navigáció (mivel a térkép alapján könnyedén meghatározhatók az optimális útvonalak, elkerülhetők a veszélyes területek vagy akadályok), a talajfelmérés és az építési tervezés hatékonyságának javítását is lehetővé teszi. Összességében a digitális felületmodell egy olyan számítógépes modell, amely a földfelszín látható objektumait és domborzati jellemzőit részletesen ábrázolja, amely nagyon hasznos lehet a tervezés és elemzés során. A hozzárendelhető színskála segítségével jól elkülönülnek a különböző magasságú elemek (talaj és tereptárgyak) fő mintázatai.

Háromszögháló (Tin modell)

Háromszögháló (Tin modell) készítés

A tin modell egy olyan terepmodell, amely a látható felszín pontjait vonalakkal köti össze úgy, hogy egy szabálytalan háromszögháló alakul ki. Ez a modell lehetővé teszi a domborzati elemzéseket, például: a földfelszín lejtőinek, meredekségeinek meghatározását és elemzését, a vízgyűjtő pontok azonosítását és a vízelvezetési útvonalak meghatározását. Segítségével az ingatlanfejlesztők, tervezők, vagy vízgazdálkodási szakemberek pontos információkat nyerhetnek a domborzat jellemzőiről, és ezáltal hatékonyabb döntéseket hozhatnak az építési tervek, vízelvezetési rendszerek vagy mezőgazdasági tevékenységek terén.

3D textúrált modellezés (MESH)

A fotogrammetriai 3D textúrált modell egy olyan számítógépes modell, amely pontosan leírja a felmért terület vagy objektum 3D alakját, geometriáját és textúráját. A textúrázás során a modellre az eredeti fényképek textúráit helyezzük rá, így a modell vizuális részletessége a valóságnak megfelelő. A textúrázás lehetővé teszi az objektumok részletesebb megjelenítését és az árnyalati különbségek könnyebb azonosítását. A fotogrammetriai 3D textúrált modellek nagyon hasznosak lehetnek az építészetben, mivel lehetővé teszik az épített területek és építészeti objektumok teljes 3D-s, valósághű megjelenítését. Az ilyen modellek széles körben használatosak, továbbá a régészetben és a környezeti elemzésekben is.

Az előállított térképeken, modelleken történő elemzés, mérés, vektorizálás

Az előállított térképeken történő kiértékelés, geometriai mérés és elemzés projekttől függően szintén része szolgáltatásainknak. A vektorizálás folyamata során a térképi adatok vonalak, pontok és poligonok, segítségével rögzülnek. Ilyenek például a villamos- és távközlési nyomvonalak, területhatárok, utak, vasutak, épületek és más tárgyak jelölése.

Területfelmérési kép- és videóanyag készítés

Drónos kép- és videóanyag rögzítése

Látványos légifelvételek (fotó, videó) rögzítésével is rendelkezésre állunk. A légifelvételek utólagos kezelési munkálatait is vállaljuk, beleértve a fotók szerkesztését, videók vágását, színezését és feliratozását.

További információra van szüksége a drónos területfelmérésekről? Árajánlatot szeretne? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel >>>