Anyagdepó mérés, földtömegszámítás fotogrammetria segítségével

A modern csúcstechnológiás drónok , amelyeket a szakértők UAV-ként ismernek, lehetővé teszik a háromdimenziós, digitális felszíni adatok hatékony beszerzését .
Drónjainkkal rendkívül pontos 3D pontfelhőket, térfogatszámításhoz 3D térfogatmodelleket (3D mesh), terepmodelleket és ortofotókat készítünk járhatatlan terepen nagyon rövid idő alatt, a folyamatban lévő műveletek megzavarása nélkül.
Sok cégnél a drónfelvételeken alapuló térfogat- és tömegmeghatározás a folyamatos műveletek, valamint a rendszeres leltárfelvétel szerves részét képezik.

#idronesHU #fotogrammetria #felmérés #foldtomegszamitas

Miért jobb a fotogrammetriai földtömegszámítás, mint a hagyományos geodéziai földtömegmérés?

A gyorsabb munka érdekében a terepen a földmérők csak néhány méterenként mérnek pontokat. Kiválasztják a terep legjellemzőbb részeit és pontokat mérnek rajta, majd interpolálják, ami lássuk be nagyon sok köbméter tévedéshez vezethet. Egy nagyobb projekt esetében már több százezer, vagy akár több millió köbméter földtérfogat különbséget is jelenthet. A pontok földrajzi koordinátáit nagyon pontosan megkapjuk, de senki nem fog 10-20 centiméterenként mérni.

A drón felmérés esetén nagyon sűrű 3D pontfelhőt kapunk, ezáltal részletes, élethű modellből végezzük a számításokat, így megkapva a lehető legpontosabb eredményeket.

A hagyományos mérési módszer nagyon pontos, viszont nem elég részletes adatot szolgáltat. Ezt szemlélteti a következő ábra.

Drónos felmérés előnyei - terepi pontok

Felmérés drónnal vs. hagyományos geodézia

Rendszeres repülések térfogatszámításhoz és tömegmeghatározáshoz drónokkal

A tervezésben és a kivitelezésben az alkalmi földtömeg térfogatszámításon túl, elengedhetetlen az anyagkészletek, tárolóhelyek, bányaterületek és ezek változásainak rendszeres felmérése. A heti, havi vagy negyedéves drónrepüléssel ügyfeleink mindig naprakész 3D-s modelleket, 3D-s nézeteket, 2D-s ortofotókat (mérethelyes és torzításmentes térképeket) kapnak és kiszámítjuk az anyagkészletek, vagy két időszak közötti kitermelések tömegét projektcsapataik vagy ügyintézőik számára a megbeszélt formátumban.
A második megrendelés után már van egy vizuális előzménye, amelyet összevetünk a legújabb ásatással, anyagmozgással vagy az építkezés előrehaladásával. Az ugyanígy nyújtott szolgáltatás vizuálisan is bemutatható ügyfelei, partnerei, befektetői stb. részére.
Nagy projekteknél, kőbányáknál vagy hulladéklerakóknál érdemes rendszeres időközönként átrepülni a telephely felett, és ismételt anyagdepó felmérést végezni, hogy a szoftverprogramokat (pl. ERP-rendszerek) vagy a projektmenedzsmentet (például BIM-alkalmazásokkal) az aktuális adatokkal láthassuk el. Ezzel kimutathatóvá válik a terület felszínének változása, digitális terepmodell készítésének segítségével a teljes területen kitermelt földtömegek, anyagok mérete egy korábbi állapothoz hasonlítva, amelyet ellenőrzésre, rendszeres számításokra vagy utószámításra használnak.
A 3D drónfelmérések rendkívül pontos adatokat szolgáltatnak dokumentáláshoz, leltározáshoz és könyveléshez.

Hol használják a földtömegmérést, anyagdepók térfogatának meghatározását?

 • Földkupacok, földhalmok mérése
 • Gödrök, töltések térfogatának mérése
 • Ömlesztett áruk tömegének felmérése
 • Épületek-, tetőterületek -térfogatának mérése
 • Nyersanyaghalmok, építmények térfogatának mérése
 • Bányák készleteinek változásánál
 • Teljes építési területek földtömeg mozgatásánál.

A térfogat-meghatározás sík felületeken és egyenetlen felületeken is működik.

Minden cég különböző módon köteles rendszeresen bizonyítékokat szolgáltatni az állami intézményeknek.
Ez vonatkozik azokra a hulladéklerakókra, készletekre vagy kőbányákra is, amelyeknek dokumentálniuk kell a nyersanyag-kitermelést,
az árukat, az anyagmozgatást, a fogyasztást és az értékesítést a kapcsolódó értékek megállapítása és könyvelése érdekében.
Az UAV-k használata a klasszikus módszerekhez képest verhetetlenül hatékony és költséghatékony, a pontosság feláldozása nélkül.

Légi bánya felmérés

A földtömegmérés, földtérfogat meghatározás drónnal már számos területen bevált.

A következő alkalmazási területeket érdemes megemlíteni:

 • Várostervezés
 • építési területek
 • épületvizsgálat
 • tereprendezés
 • útépítés, útvonaltervezés
 • bányamérés

Anyag példák:
Biomassza termékek, fa, faforgács, rönk, papír, cellulóz, talajtakaró, kéregtakaró, komposzt, trágya…
Ásványok, például: kőzet, gipsz, szén, vízüveg, mész, agyag…
Útépítő anyagok, például: aszfalt, koksz, cement és beton.
Újrahasznosítható anyagok, például: papírhulladék, kavics újrahasznosítása, apríték, komposzt, vegyes hulladék, műanyag,
építkezési újrahasznosítható és maradék hulladék…

Készlet felmérés

Hulladékhegyek

Bizalom

A korábban tárgyalt pontosságot garantáljuk és dokumentáljuk, mert mit ér a versenytársak alacsony ára, vagy egy „fogyasztói” drón vásárlása az adatok saját kezű beszerzéséhez, ha végül nem éri el a kívánt eredményt.

Ezért fontos, hogy a 3D felmérést szakemberek végezzék kalibrált érzékelőkkel és professzionális drónokkal. Elkerülheti a nagy veszteségeket, az eltérések kijavítását a negyedév végén, vagy elkerülheti az adózási problémákat.

Tapasztalt és megbízható drónos szolgáltatást keres következő projektjéhez? Forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolat:

 • info@idrones.hu
 • +36 30 632 4833

Várjuk üzenetét, és azonnal felvesszük Önnel a kapcsolatot. Így a lehető leggyorsabban egyedi és nem kötelező érvényű ajánlatot tudunk készíteni,
vagy személyesen tanácsot adunk a projekttel kapcsolatban.

Lehetőség van az adatok kimentésére különböző formátumokban (xyz; Dxf, Tif, stb…)
Lehetőség van a mérésekből szintvonalas térkép generálására is, ahol a szintvonalak közötti távolság és szintvonalakat „leíró” pontok távolsága szabadon választható, beállítható. Adatcsere file: dxf.

Kérje egyedi ajánlatát földtömegszámítás elkészítésére légi felméréssel és értékeléssel tőlünk!