Esettanulmány- SW Umwelttechnik Magyarország Kft. központi gyárának felmérése drónnal

 

Mi volt a gyár kérése?

Szerették volna az egész gyárterületet felméretni és egy DWG állományt a területről, mely a lehető legtöbb adatot tartalmazza. Továbbá a nyersanyag depók térfogatát, valamint egy a teljes területet lefedő, georeferált ortomozaik térképet.

Milyen alternatív módon próbálták megoldani, és azokkal mi volt a probléma?

A hagyományos felmérési módszerek fel sem merültek a gyár mérete és bonyolultsága miatt. Egy ekkora volumenű munka földi felmérési módszerekkel túl hosszadalmas és emiatt költséges lenne, ezért csak kiegészítésként alkalmaztuk, ahol szükséges volt.

További probléma, hogy a terület átláthatósága a földi szintről nézve elég nehézkes. Sok fajta anyag és elem van a gyárban.
A kamionok által folyamatosan hozott és vitt anyagok miatt a helyviszonyok állandóan változnak.
A drónfelvételek segítségével naprakész információk állnak rendelkezésre, könnyebb újrarendezni az anyagokat, maximalizálva ezzel a rendelkezésre álló helyet és minimalizálva az üresjáratokat.

A különféle anyagdepók nyilvántartása és leltározása is kihívást jelenthet.
Bár a leltár lehet pontos, a drónos mérések lehetőséget adnak az adatok gyors és pontos ellenőrzésére,
valamint a depók méretének és elhelyezkedésének vizuális megerősítésére.

Hogyan talált ránk a cég?

Elég erősen jelen vagyunk az interneten, könnyű ránk találni, ha drónos felmérést keres valaki. A legtöbben a Google-ben találnak meg minket, de jelen vagyunk a Facebookon, Linkedin-en és a Youtube-on is.

Miért választottak minket?

Nem az első közös munkánk volt. Két és fél éve dolgozunk együtt.

A következő véleményt kaptuk az első együttműködés után, ami egyúttal meg is válaszolja a kérdést:

Gyorsan és egyszerűen ment minden az iDrones-al. Szerdán kértünk árajánlatot és egyeztettük a részleteket szombati napra. Hétfőn kora reggel már meg is kaptuk az elkészült felvételt az egyedi kéréseinkkel együtt. Megbízható, precíz, rugalmas vállalkozás, akik árban is korrektek. Mindenkinek bátran ajánlom, mi legközelebb is őket fogjuk keresni, ha légi felvételre lesz szükségünk! Köszönjük szépen a gyors munkátokat!”

Milyen volt az együttműködés?

Egyszerű és gördülékeny. Ahogy minden megkeresés alkalmával ez esetben is először egyeztettük a pontos elvárásokat, majd ennek megfelelően alakítottuk ki az egyedi ajánlatot. A munka megkezdése előtt időpontot egyeztettünk és tájékoztattuk az ügyfelet a felméréshez szükséges kéréseinkkel kapcsolatosan. A terepi munka végzése közben tartottuk a kapcsolatot a telephely vezetővel és többször is informáltuk a munka menetének aktuális állapotáról. Ezután következett a számítógépes utómunka, melynek során elkészítettük az Autocad file-okat és a dokumentációt. A terepi munka 2-3 órát, az utómunka 2 napot vett igénybe.

Mi lett az együttműködés eredménye?

A depók leltárba vezetésénél már a mi eredményeinket veszik alapul. Évente több alkalommal is dolgozunk együtt és a depók mérésén kívül mindig megrendelik az ortomozaik térképet is, mivel nagyon hasznos a logisztikai tervezéseikhez a területen.

Mi változott meg a cég életében az együttműködés eredményeinek köszönhetően?

A pontos depómérési eredményeinknek köszönhetően magas költségterhektől mentesültek és pontos leltáradatok alapján tervezhetnek. Az ortomozaik térkép alapján mindig aktuális képet kapnak a területen elhelyezkedő anyagok helyzetéről, fajtájáról, mennyiségéről és az üres területek kapacitásáról. A DWG állományba a lehető legtöbb adatot állítottuk össze az egész gyárterületről a saját fejlesztéseik tervezéséhez.