Földcsuszamlás-tevékenység megfigyelése Tajvanon

Áttekintés

Tajvan szigete két tektonikus lemez határán helyezkedik el, és eltérő hőmérsékletű víz veszi körül. A gyakori földrengések mellett Tajvan hirtelen és szélsőséges időjárási változásoknak van kitéve, köztük számos tájfunnak. Az ezekből az időjárási eseményekből származó hatalmas csapadék gyakran lejtőerózióhoz vezet, és ha tektonikus lemezmozgás váltja ki, gyakran előfordulnak földcsuszamlások.

Kuo-Lung Wang, a tajvani Nemzeti Chin Nan Egyetem professzora évek óta kutatja a földcsuszamlásokat a földrengésnek kitett országban. A földelmozdulások nyomon követésének és a földcsuszamlások helyének előrejelzésének képessége nagy érdeklődésre tart számot, különösen a városi területeken és a lakott régiókban. Wang professzor a közelmúltban írt egy cikket ” A nagy felbontású LiDAR digitális magassági modellre hivatkozott földcsuszamlás-megfigyelés differenciális interferometrikus radarral, GNSS- sel és földalatti mérésekkel ” címmel, amely azt taglalja, hogyan figyeli csapata a földcsuszamlások elmozdulását.

Feltérképezett földcsuszamlási hegek a LiDAR-ból a vizsgált területen és annak tajvani helyén.

Az adatok elemzése

Prof. Wang megjegyezte, hogy a földcsuszamlás-mozgások észlelésének korábbi módszerei közé tartozott a kereskedelmi műhold- és SAR-adatok, a PSInSAR-módszerek, az épületeken lévő érzékelők az épület deformációjának keresésére, valamint a különféle típusú DEM-források, például az UAV és a légi LiDAR. Tanulmányában néhány ismert módszert kívánt kipróbálni a különböző eltolási utak idősoros adatokból való kinyerésére, de a pontos eljárás lefuttatására is az ENVI SARscape-ben.

Wang professzor számára nyilvánvaló volt az ENVI és az ENVI SARscape használata az elemzéshez. Megjegyzi, hogy „az ENVI az egyik legjobb és költségvetési szempontból legmegbízhatóbb távérzékelési csomag az oktatás és a kutatás számára. A ROI_PAC-hoz hasonló megosztási kódok évek óta tartó használata után az ENVI SARscape szoftver könnyen kezelhető, és ugyanazokat az eljárásokat reprodukálja.”

Vizsgálatához az ESA Sentinel-1 adatok rendszeres felülvizsgálati periódusát használta az elemzéshez, és egy 1 méteres LiDAR DEM-et referencia magasságként, hogy segítsen kimutatni a DInSAR bonyolultabb deformációit (1. ábra).

Először SAR-képeket és DEM-eket használtak koherencia, interferometria és szimulált fázisadatkészletek előállítására. Ezt követően a szoftver kiküszöbölte az interferometriából a layovert és az árnyékokat. Az utolsó lépés a deformált fázist elmozdulássá alakította (2. ábra). Prof. Wang megjegyezte, hogy a szoftver nagyon jól működik még sok adattal is, és lehetővé tette számára, hogy elérje a kívánt eredményeket. Megállapította, hogy a nyílt forráskódú/shareware kódokhoz képest számos opcionális szűrő és paraméter kínált az ENVI SARscape felhasználó számára. Ezenkívül a feldolgozási lánc áttekinthető a súgó utasításokkal, és a kiterjedt adatok gyorsan megjeleníthetők más távérzékelési vagy térinformatikai szoftverekhez képest.

Amit Találtak

Eredményeik megtekintésekor megállapították, hogy a LiDAR alapú földcsuszamlási terület nagy része mozog, ami azt jelenti, hogy a földcsuszamlások feltérképezése a LiDAR adatokból helyes. A csúszó elmozdulás azonban azt is jelenti, hogy a vizsgálati területen kiemelten kell kezelni a további monitorozást vagy mérnöki kezelést (3. ábra).

Az ENVI SARscape módszerei emellett feltárnak egy lehetséges eljárást a veszélyek mérséklésére szolgáló helyszínek kiválasztására és az instabil földcsuszamlások észlelésére, hogy korai figyelmeztetést adjanak a mérnöki mérséklő kezelés vagy monitorozás elindításához.

Prof. Wang és csapata sikeresen beállította a heti megfigyelést az ENVI SARscape segítségével a tajvani földcsuszamlások észlelésére.

Forrás: https://www.l3harrisgeospatial.com/

Ha megoldást keres a talajelmozdulások, süllyedések vagy más nagy vagy kis léptékű környezeti változások nyomon követésére, rendelje meg UAV felmérésünket és mi elkészítjük a cm pontos térképeket, lemodellezzük 3D-ben a területet.

Elérhetőségünkért kattintson ide!