Példátlan fejlesztéssel rukkolt elő a Yuneec.

Új kapukat nyit meg az ipari drónozásban a Yuneec legújabb terméke. A hasznos tehertől függően akár 65 perces üzemidőre is képes H850-RTK típusú drónt az uniós jogalkotást is szem előtt tartva úgy alakították ki, hogy az teljesítményében, hatékonyságában és biztonságában minden korábbi eszközt felülmúljon. A drón akármilyen adatgyűjtési feladatra bevethető olyan magas szintű precizitással, ami egy teljesen más szintet jelent az agráriumban, építőiparban, rend- és polgárvédelemben egyaránt.

Egyre több szektorban használják a drónokat, amik a hatékonyabb munkavégzést segítik elő. Az eszközök létjogosultságát és gazdasági jelentőségét jól jelzi, hogy év eleje óta már Magyarországon is hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta, a foglalkozásra pedig már most óriási az igény.

Hasonlóan más technológiákhoz a drónpiac is elképesztő ütemben fejlődik, ennek egyik legújabb állomása a Yuneec új terméke, ami hazánkban és globálisan is augusztustól lesz elérhető a kereskedőknél.

A fejlesztés során a fő cél az volt, hogy intenzív igénybevétel mellett is magas fokon tudjon teljesíteni az eszköz, a modularitást továbbra előtérben tartva, továbbá kiemelt szerepet töltsön be az adatbiztonság. Ennek köszönhetően a repülési adatok kezelése titkosított úton történik.

Újragondolt platform

Amit érdemes tudni, hogy a drónok légi vezérlés alapú felméréseinek alapvető célja, hogy kamerával vagy más szenzorral a levegőből különböző adatokat gyűjtsünk össze, ami hatalmas versenyelőnyt tud jelenteni a mezőgazdasági és az ipari szektor számára. A Yuneec új drónja abban különleges, hogy az adatgyűjtő eszközöknek egy fejlettebb, nagyobb és nehezebb változatát is képes lesz szállítani.

Az eszköz az iránytű és barométer mellett, két IMU-val (inerciális mérőegységgel), illetve dupla RTK antennával és 2 intelligens akkumulátorral van felszerelve a lehető leghatékonyabb munkavégzés érdekében. A gép 6 motorral szerelt, amennyiben ebből egy is meghibásodna, még akkor is képes a biztonságos landolásra. Ezen kívül egy kattintással telepíthető a távoli azonosításra szolgáló YCAP-tanúsítvánnyal ellátott Drone-Tag.

Az eszköz megjelenésével egy időben új payloadok is rendelkezésre állnak majd. Például a LIDAR, amely olyan eszköz, amelynek használata a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az építőipar és a régészet területén is nagy előnyt jelent majd. Szintén új payload a hangosbemondó, ami leginkább biztonságtechnikai vagy riasztási célra használható, a reflektor pedig az éjjel végzett munkák során segíti a felhasználókat.
Az eszközhöz kapható még E90x RGB kamera, E20Tvx hőkamera, multispektrális kamerák és e30zx-30x optikai zoommal rendelkező kamera is.

Akár 65 percig a levegőben

A tervezőknek sikerült új magasságokba emelni akkumulátor menedzsmentet. Míg a jelenleg piacon kapható drónok 45-50 perces repülési időnél jellemzően nem bírnak többet, a H850-RTK a hasznos tehertől függően akár 65 percig is levegőben tud lenni.

A felmérések hatékonyságának egyik kulcseleme, hogy minél ritkábban kelljen leszállni a drónnal akkumulátort cserélni. A több mint egy óra kimagaslóan jó repülési időnek számít, mondhatni bajnok az ipari drónok erőteljes mezőnyében” – hívta fel rá a figyelmet az ABZ Drone szerviz- és műszaki igazgatója.

A termékkel kapcsolatban azt is elárulta, nyitott platformot kapnak a felhasználók a cégtől, hiszen utólagosan bárki saját fejlesztésű hasznos terhet rögzíthet rajta, ami szintén újdonságnak számít. Emellett teljesen megoldott a drón és a hasznos teher között az adatátvitel is.

Fedélzeti jeladóval szerelték fel, ami üzemeltetés közben szórja a drón legfontosabb adatait a magasságtól a sebességig, hogy egy esetleges hatósági ellenőrzésen le lehessen azokat egyszerűen kérni. Ez egyébként 2023-tól jogszabályi előírás lesz Európában, tehát ennek is megfelel az eszköz.

Szeretne többet tudni drónos szolgáltatásainkról?

Kattintson ide! 

Forrás: ABZ Drone