Egy olasz kutató csoport 2017-ben Saqqarában részt vett Djoser fáraó piramisának 3D felmérésében. Az ő feladataik voltak a drónos felmérésekek, fotogrammetriai kiértékelések, így együttműködve a régészeti leletek nyilvántartásában és katalogizálásában. Ez nagyon hasznos eszköznek bizonyult mind a terepen végzett dokumentációs szakaszban, mind az információk átdolgozásában, a szakemberekkel való megosztásában és a nyilvánossághoz való terjesztésében.

Az első héten megtörtént a terület teljes 3D térképezése, így megkapták a korábban feltárt műemlékek abszolút és relatív helyzetét. A második héten a fotogrammetriás méréseket végezték, melyből megállapították a lerakódások összetételét és az eltávolított különböző struktúrákat. Az archeológusok segítségére az egyik legígéretesebb ez a technológia, mivel az irodában ülve újra és újra elemezhetik, vizsgálhatják a piramisról, területről készült modellt. Bármilyen perspektívából, távolságból ránézhetnek és számításokat végezhetnek rajta. Lehetővé teszik a piramisok és környezetük precíz mérését és különböző szögből történő vizualizációját, ami korábban lehetetlen volt.

Több tízezer fotóból készítették a modellt és minden négyzetcentimétert megörökítettek. A magas felbontás lehetővé tette az egészen finom részletek megjelenítését. Egyszerre lehet megnézni a modellen kinagyítva az apró felületeket (pl. a kövek repedéseit) és akár a több hektáros területet egyben. Azonosították az épület különböző elemeit, így kiderült a kőzetekből és azok repedéseinek különböző korából, hogy volt egy kezdeti építmény, amit aztán csak jóval később folytattak. Ez kezdetben egy pár méter magas alap volt. Meg tudták határozni az építkezés különböző fázisait is. Először valószínűleg kis méretű épületet terveztek, csak közben jöttek rá, hogy tudnak több szintet is ráhúzni. A számítások alapján körülbelül 4600 éves és ez volt az első olyan piramis Egyiptomban és az egész világon, ami kőből épült. Ráadásul mindössze 19 év alatt.

A drón képek és a 3D modellező technika hozták meg a legnagyobb felfedezéseket és mérési eredményeket, ugyanis kiderült, hogy egy város is volt körülötte és az egész egy 15 hektáros területen fekszik, aminek pontosan a közepén helyezkedik el a piramis. Ebből pedig azt a következtetés vonták le, hogy nem önmagában tervezték meg a hatalmas építményt, melynek magassága 60m, alapja 121x109m, térfogata 271.000 m3, ami körülbelül 30.000 kamionnyi kőzetet jelent.

Az egyik talán legnagyobb kérdésre, hogy honnan bányászták a köveket a piramis építéséhez, – a választ szintén a levegőből készült képek adták. A 15 hektárt határoló kőfalon túl, (ami 1645m hosszú) – találtak egy árkot, ahol egyeztek a kőzet típusok a piramis építőtégláival. Ez az árok a föld felszínéről nézve, több ezer év után nem tűnt természetellenesnek, hiszen por és homok borította. Ásatások után a drón fotók és a fotogrammetriai számítások alapján kiderült, hogy az árok térfogata elegendő követ biztosíthatott a piramis felépítéséhez, tehát a tévhitek ellenére a közvetlen környezetből szerezték az építőanyagot. Az egész várfal körül árok volt, aminek eredeti méretei 28 m mély, 40 m széles és 2 km hosszú, így lényegében az egész terület egy talapzaton áll. Ezek a felfedezések rendkívüli áttörést hoztak a piramisok építésének megértésében.

Láthatjuk tehát, hogy a drónos térképezés milyen lehetőségeket nyújthat a régészet területén is. A fotogrammetriai modellezés és a magasból készített fotók, páratlan megfigyeléseket tesznek lehetővé. Segít az irodában ülve gondolkodni, számolni, újra és újra ránézni a modellre „isteni perspektívából”, nincs szükség újra a helyszínre menni, ha valamit meg akarnak nézni vagy mérni, hiszen kéznél van egy pontos, részletes digitális dokumentáció, amit bármikor elővehetnek és pár kattintás után elemezhetnek.

A felfedezésről egy dokumentumfilm is készült, amit alább meg is tekinthet:

Ha szeretne többet tudni a drónozásban rejlő további lehetőségekről, akkor kattintson és nézze meg szolgáltatásainkat. Ha kérdése van vagy közvetlenül szeretne tájékoztatást kapni, akkor pedig hívjon minket vagy írjon nekünk: