Tetőfelmérés, tető állapotának ellenőrzése és hőkamerás vizsgálata

Felújítaná, bővítené tetőfedését? Beázik a tető és nem tudja hol a hiba? Napelemes rendszert szeretne a tetőre? Fel kellene mérni a tetőszerkezetet, de nem lehet feljutni rá vagy túl veszélyes?

Cikkünkben leírjuk, hogy milyen előnyei vannak a drónos tetőfelmérésnek és miben különbözik a kézi felméréstől.

Milyen problémákra tudunk megoldást nyújtani?

Ipari drónnal történő felmérésekkel foglalkozunk, mely széleskörben tud hasznos információkkal szolgálni. Azonban most csak azzal foglalkozunk, hogy ez a technológia miként nyújt segítséget a tető ellenőrzésében. Ha többet szeretne tudni, kattintson ide és nézze meg a többi szolgáltatásunkat is.

Amiben segítséget tudunk nyújtani:

 • termikus adatok rögzítése, azaz hőkamerás vizsgálat
 • tetőszigetelés vizsgálat
 • eséstérkép készítés
 • tetőfelület felmérés napelemhez
 • teljes tető 3D modell készítés,
 • tető állapotrögzítés: felületi sérülések, például repedések, hiányzó zsindelyek, tetőcserepek vagy egyéb, tetőfedő anyagokkal kapcsolatos problémák dokumentálása

Kétféle kamerát használunk a légi tetőfelméréshez a drónra szerelve, attól függően, hogy milyen jellegű felmérést kell végezni.

 1. RGB nagylátószögű kamerás felmérés: Nagyfelbontású képeket készítünk a tetőről és ezeket összefűzve szoftverrel különböző térképeket állítunk elő, amely cm pontos adatokat tartalmaz. Ezekből kinyerhető:
 •  a tetőfelület mérete
 • tetőélek hossza
 • a tető hajlásszöge
 • a tetőn lévő tárgyak helye, méretei (kémény, tetőklíma, antenna, tetőablakok, stb.)

Felújításhoz, bővítéshez precízen lehet belőle anyagmennyiséget , költséget számolni, vagy napelemes rendszert tervezni a tetőre.

Ezen felül meghatározható a teljes tetőfelület bármely magassági pontja. Vegyünk például egy lapostetőt. Magassági modellünk szintvonalakkal és a magassági színárnyalatokkal azonnal mutatja, hogy hol vannak a magasabb és hol az alacsonyabb részek. Ez a tetővizsgálat egy beázásnál rendkívül precíz lokalizálást jelent. Valójában teljes 3 dimenzióban megkapjuk a tető felületét.

3 dimenziós pontfelhő, melynek minden pontja egy XYZ koordináta

3 dimenziós modell

2.Hőkamerás felmérés: A drón hőkamerával szerelve már valós időben mutatja a kijelzőn a hőkülönbségeket. Ezáltal látszik, hogy hol szökik a meleg a tetőszerkezeten keresztül. Ezzel a módszerrel pontosan meghatározható, hogy hol rossz a szigetelés, de a tetőn lévő napelem panelek hibás cellái vagy más elektromos berendezések túlmelegedései is kiszűrhetők könnyedén.

Miért ideális a drón a tetőfelmérésekhez?

1. A pontatlan mérések, kihagyott részletek kiküszöbölése

Mérőszalagos megoldások esetén szinte lehetetlen pontosan mérni és bonyolultabb tetőformáknál lehetnek olyan részek, amiket nem is lehet felmérni. Drónos tetőfelmérés alkalmazásánál minden felmérésre kerül, nem maradnak ki részletek, így vissza sem kell menni újra.

2. Időhatékonyság

A bonyolult tetők felmérésén túl problémát jelenthet, ha ipari épületek tetejét kell felmérni hagyományos módszerrel. Nem elég, hogy hatalmas tetőfelületek vannak, még mindenféle berendezésekkel is tele van, ami nagyon hosszadalmassá teheti a munkát.

3. Biztonsági kockázat csökkentése

Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy a tetőn való felmérés emberi erővel, igencsak veszélyes feladat, pláne, ha eleve sérült tetőn kell dolgozni, aminek nem ismert a terhelhetősége. Ne kockáztasson, hívjon minket, ha tető ellenőrzésre, tetőfelmérés elvégzésére van szüksége!

4. Pontosabb, részletesebb és vizuálisabb adatok

A legalapvetőbb termék, amit előállítunk, azok a légi fotók, légi videók. Sokszor már önmagában ezek is elegendő információt nyújtanak, de ami igazán nagy különbség a mérőszalagos módszer és a légi felmérés között, hogy minden, amit a drón fotókon látunk, térképpé alakítható és teljes felületében mérhető 3 dimenzióban. Minden egyes pont ezen a 3D modellen egy- egy koordináta. Míg mérőszalaggal távolságokat tudunk csak mérni a tetőn, azt is nehézkesen, addig a drónnal pontos koordinátákat. További különbség, hogy teljesen jól értelmezhető vizuális anyagot kapunk, amire rá lehet rajzolni a szükséges információkat.

Milyen információkat szolgáltatunk?

 • CAD típusú fájlokat tervezéshez: 3D modell, 3D pontfelhő, szintvonalas térkép
 • Tif és jpeg fájlok: ortofotó térkép, magassági modell
 • Mérés típusok: magasságmérés, távolságmérés, hajlásszög mérés, terület- kerület számítások, térfogatmérés, koordináták meghatározása.
 • Ezen kívül hőképek készítése, nagyfelbontású RGB fotó és videó készítés

Könnyen belátható, hogy mennyi előnnyel jár, ha a drónnal történő tetőfelmérést választja. Nincs szükség embert küldeni a tetőre, nem lesznek téves  vagy hiányos mérések, sokkal több adat nyerhető ki és emellett széles körben alkalmazható.

Nem talált megoldást a problémájára? Kattintson ide és keressen minket!

Kapcsolódó szolgáltatásunk: Drónos létesítmény felmérés

Köszönjük, hogy elolvasta!