Bányák felmérése

A bányák pontos mérése több szempontból is kihívást jelenthet a szakemberek számára. Az állandó területi változások, a bánya kiterjedése és az anyagmozgások minőségi és mennyiségi becslése mind olyan feladatok, amelyek precíz megoldásokat kívánnak a költségek kordában tartása miatt. Ahhoz, hogy lépést tarthassanak és hatékonyabb módon végezhessék el ezeket a feladatokat, egyre inkább hajlamosak alternatív megközelítéseket keresni. Az egyik ilyen forradalmi megoldás a drónok alkalmazása a bányamérés területén. A drónos felmérés új korszakot nyit a külszíni bányamérésben, melynek segítségével magasabb szintre emelhetjük a pontosságot, a részletességet és a vizuális megjelenítést virtuális környezetben, mely növeli a hatékonyságot.

A külszíni bányászatban a drónos technológia számos előnnyel jár mind a bánya nyitásának, mind a működő bányák hatékonyabb működtetésének szempontjából.

Bányanyitás

A bányanyitás fázisában a drónos felmérés lehetővé teszi a terület alapos és precíz feltérképezését még a munkakezdés előtt. Ezáltal a tervezők pontosabb információkkal rendelkezhetnek a földfelszín topográfiájáról és szerkezetéről, a növényborítottságáról, a terület megközelíthetőségéről, ami segíti a megfelelő tervezést és infrastruktúra kialakítást.

  • Kutatás és tervezés

A bánya megnyitása előtt általában számos geológiai vizsgálatot és kutatást végeznek annak érdekében, hogy megismerjék az ásványkincsek eloszlását a területen. A topográfiai felmérés és térképezés kulcsfontosságú a bányaterület megfelelő tervezése és az infrastruktúra kialakítása szempontjából.

A drónos geodéziai felmérés rendkívül hatékony egy nagyobb terület felmérésében, továbbá a fotogrammetriai úton előállítható 3D felületmodell és a 2D ortofotó térkép a magas felbontás miatt, lenyűgöző részletességgel mutatja be a terület élethű mását. Az úthálózat kialakításán kívül rendkívül pontosan tervezhetők más infrastrukturális fejlesztések, mint például hidak, csatornák, víztározók, valamint a fúrások megtervezésében is segíthet.

Anyagdepó mérés, földtömegszámítás fotogrammetria segítségével cikkünk itt olvasható.

Projektek a bányaműködés során

A bányaműködés megkezdése előtt részletes tervekre és kitermelési tervrajzokra van szükség, amelyek segítségével a kitermelési folyamatokat hatékonyan és biztonságosan lehet végrehajtani. A bányákban rendszeres biztonsági ellenőrzéseket végeznek, hogy minimalizálják a balesetek és katasztrófák kockázatát.

A már működő bányák esetében a drónok számos területen nyújtanak megoldást a problémákra. Például, a robbantások tervezése során precíz térképeket és magassági adatokat szolgáltat, lehetővé téve a robbantások optimális elhelyezését és intenzitásának beállítását a kockázat minimalizálása érdekében.

  • Biztonság

Előfordulhatnak esetek, amikor célszerű lehet a biztonság érdekében drónnal megközelíteni területrészeket és megvizsgálni vagy egész egyszerűen nincs rá más mód, mert gyalogosan és géppel is lehetetlen.

  • Kitermelés és feldolgozás

A bányákban különböző kitermelési folyamatok zajlanak, például fúrással, robbantással, vagy ásással.

Ezeknek a folyamatoknak a rendszeres felmérésével pontos számszerű adatokat kaphatunk. A rendszeres felmérések, térképek segítségével meghatározható a teljes bányaterületen kitermelt anyagok mennyisége egy előző állapothoz képest, de felmérhetők külön külön a szortírozott készletek térfogata is. Ez hozzájárul a készletkezelés optimalizálásához és a termelési folyamatok hatékonyságának növeléséhez.

  • Karbantartás és bővítési projektek

A drónos felvételek segítségével könnyen azonosíthatók és értékelhetők az infrastruktúra és felszerelések karbantartásra vagy cserére szoruló területei.

A légi felvételek lehetővé teszik a bányaterületen lehetséges bővítési területek azonosítását és értékelését, elősegítve a tervezést és fejlesztést.

  • Környezeti hatások monitorozása

 A légi felvételek segítségével folyamatosan monitorozhatók a bányaműveletek környezetre gyakorolt hatásai. Például könnyen azonosíthatók az erózió, a felszínen található talaj- és vízszennyezés jelei, amelyek fontos információkat szolgáltatnak a környezeti hatások elemzéséhez.

A drónos földmérés cikkünk itt olvasható.

Bánya zárása

A bányaterület környezeti hatásainak minimalizálása és a terület rehabilitációja fontos cél lehet a bánya bezárása után.

  • Rehabilitációs tervezés és folyamatkövetés

 A bánya bezárása után a drónos térképezés segítségével könnyen leképezhető a terület jelenlegi állapota, amely alapján tervezhetők és végrehajthatók a rehabilitációs projektek.

Rendszeresen monitorozhatók a folyamatok és értékelhető annak előrehaladása és hatékonysága.

A drónok használata egyértelműen forradalmi lépést jelent a bányamérés területén. Nem csupán hatékonyabb és pontosabb módszert kínál a feladatok elvégzésére, de rengeteg hasznos adatot, könnyen értelmezhető, vizuális információkat és időbeli előnyöket is biztosít.

Ha Ön is szeretné maximalizálni a bányaműveletek hatékonyságát és pontosságát, keressen meg minket! Csapatunk nem csupán a drónos felmérés szakértője, hanem szorosan együttműködik Önnel annak érdekében, hogy megértsük az Ön egyedi igényeit és kihívásait. Ezáltal garantálni tudjuk, hogy az általunk nyújtott megoldások valóban megfelelnek az Ön elvárásainak és az iparági standardoknak.

Szívesen segítünk Önnek! Ide kattintva találja elérhetőségeinket.